Mida oodata: väikelapseaastad

Midaoodata

Jätkame blogis kasvatusalaste raamatute tutvustamist, et lapsevanematel oleks lihtsam endale sobivat lugemismaterjali ja kasulikku infot leida.

Seekordse raamatututvustuse on koostanud ühe poja ema Elen, kes ise jälgib seda raamatut igakuiselt ning soovitab sedasama ka teistele lapsevanematele.

Raamat: “Mida oodata: väikelapseaastad”
Autorid: Arlene Eisenberg, Heidi E. Murkoff, Sandee E. Hathaway
Ilmunud kirjastuselt Pegasus, 2010 a.

“Mida oodata” on asjalik lapse kasvatamise käsiraamat, ideaalne lugemine oma esimest last kasvatavale vanemale.

Esmakohtumisel võib ehmatada raamatu paksus (>900 lk), kuid ühe hooga pole seda mõtet läbi lugeda. See tasub kätte võtta kord kuus, saamaks teada, mida uut ja huvitavat järjekordne lapse elukuu võib tuua. Näiteks, mida suurem osa selles vanuses lapsi on võimelised tegema; kuidas saada hakkama jonnihoogude, uneprobleemide, hirmudega; kuidas innustada last rääkima, kõndima, potil käima, vanemast lahus olema; kuidas arendada lapse loovust, kuidas teda distsiplineerida jpm. Ühesõnaga, kuidas selle vahel nii kohutav näiva tegelasega kenasti toime tulla. Mõistagi on palju juttu ka lapse tervisest ja tema ohutuse tagamisest.

Raamat on üles ehitatud lapsevanemate nö korduma kippuvate küsimuste najale. Tänu sellele leiab igaüks hõlpsalt üles teda huvitavad teemad ja saab üle libiseda ebaolulisest. Kuna autorite vastused on ladusas ja kohati humoorikaski võtmes, mõjub raamat üldjoontes rahustavalt. Hea ju teada, et sinu last puudutavad üüratuna näivad mured on ka väga paljude teiste põnnide vanematel ning sageli on hirmul suured silmad. Ja mis seal salata, veel parem teada, et paljud mured jäävad sinu lapse puhul siiski võõrasteks muredeks.

Autorid on küll ameeriklased, kuid raamatut on aidanud eestistada meie tuntud lastearst Reet Raukas. Kokkuvõtteks on tegu igati asjaliku lugemisega, kuid samas ei tasu kõike selles olevat võtta puhta kullana, vaid tegutseda tuleks ikkagi eelkõige oma sisetunde järgi.

Lisa kommentaar